Дитячий садочок "Любавонька"

 

1-parents

     

1-spec

     

1-photo

     

1-food

zavitok

zavitok

 
Dec
3
2013

                           

 
DSCN0101

 

УВАГА! КІР!

>

Надзвичайно небезпечна інфекційна

  хвороба.

Характеризується загальною інтоксикацією, підвищенням температури тіла, катаром слизових оболонок дихальних шляхів та кон’юктиви наступною появою плямисто-папульозного висипу, що покриває шкіру хворого.

Збудник кору фільтрівний вірус. Джерелом інфекції є хворий на кір. Найбільша заразність спостерігається в початковому катаральному періоді та в перші дні висипання.

ШЛЯХ ПЕРЕДАЧІ КОРУ повітряно-краплинний на значні відстані / через коридори, сходові клітки в сусідні кімнати та квартири /.Передача кору через предмети та третю особу не відбувається.

СПРИЯТЛИВІСТЬ людини до кору дуже висока. Вхідними воротами інфекції при кору є верхні дихальні шляхи і, очевидно, коньюктива очей. Інкубаційний період становить 9-11 днів, може тривати до 17 днів.

Початок хвороби гострий. З'являються симптоми початкового катарального періоду: підвищення температури тіла до 38-39  С, головний біль, кашель, нежить. Катаральні явища з кожним днем посилюються. Кашель стає впертим. З'являються світлобоязнь, сльозотеча, розвивається кон’юнктивіт. На 2-3 день від початку хвороби на слизовій оболонці щік проти малих корінних зубів, інколи на слизовій оболонці губ та кон’юктив, виникають дрібні, розміром з макову зернину, білуваті цятки, які піднімаються над слизовою оболонкою і оточені червоним обідком. Одночасно або через 1-2 дні на слизовій оболонці м'якого та твердого піднебінь з'являються червоні плями неправильної форми. Тривалість катарального періоду  2-4 дні, може бути до 5-6 днів, особливо у щеплених дітей.

Період висипу починається з нового підвищення температури та посилення інших симптомів загальної інтоксикації. Перші елементи висипу з'являються за вухами, на переніссі ,на обличчі. Характерною є етапність появи висипу: спочатку на обличчі та шиї, потім на тулубі і, нарешті на кінцівках. Висип плямисто-папульозний, сильний, місцями він зливається. Елементи висипу "цвітуть" 3 дні, з 4-го починають згасати в тому порядку, в якому вони з'явились. На місці висипу залишається пігментація згодом починається дрібне висівкоподібне лущення. Разом із згасанням висипу зменшуються явища загальної інтоксикації.

УСКЛАДНЕННЯ - розвиткові ускладнень сприяють супровідні захворювання та патологічні стани. Негігієнічні умови утримання хворих, скупченість, порушення режиму та догляду створюють широкі можливості для розвитку ускладнень при кору. Найчастіші ускладнення з боку органів дихання  - круп, гнійний бронхіт, пневмонія, плеврит. Тяжкі ускладнення пов’язані з ураженням центральної нервової системи - коровий енцефаліт, менінгоенцефаліт  та менінгіт.

ПРОФІЛАКТИКА. Обов’язкова планова активна імунізація живою атенуйованою коровою вакциною. Кір у щеплених вакциною, як прави­ло, зберігає типові для нього клінічні риси, але здебільшого перебіг його легкий.

 

ОБЕРЕЖНО  ГРИП!

 

    На  думку українських медиків активізація епідемічного процесу грипу та гострих респіраторних  інфекцій ( ГРІ ) припадає на осінньо–зимову пору. Інфекція, як правило, передається повітряно–крапельним шляхом. Проте існує ймовірність передачі її через побутові предмети.                           

               Що треба робити, щоб не захворіти:                                                   

·        обов’язково мити руки з милом, не торкатися до обличчя брудними руками;

·        щогодинно провітрювати приміщення;                                      

·        для зволоження повітря (сухе повітря – головний ворог імунітету) та запобігання сухості слизової оболонки носа у кімнаті ставити миску з водою чи класти  на батарею мокрий рушник;                                                 

·        пити достатньо теплої рідини (1,5 – 2 л на день);                  

·        частіше бувати на свіжому повітрі;                    

·        тепло одягатися перед  виходом на вулицю, бо застуда майже завжди починається після переохолодження. Особливо необхідно закутувати шию, тому що вона – головна мішень застуд;                            

·        перед виходом на вулицю у період епідемії  змащувати слизову оболонку носа кремом або будь-яким жиром. Оксолінова мазь вбиває в носі лише віруси грипу, але як механічна перешкода також може запобігти  проникненню й будь-якого іншого вірусу;                                      

·        обов’язково снідати. Перетравлюючись, частина їжі перетворюється на тепло, це не дасть вам змерзнути. Краще за все для обігріву підходять каші, макаронні вироби та страви із картоплі. На відміну від солодких вуглеводів, що згорають швидко (10–20 хв.),  ці гріють хоч і помірковано, але  зате довго і вистачить часу, щоб доїхати на роботу без переохолодження;                   

·        по дорозі на роботу та з неї триматись подалі від тих, хто чхає і кашляє, бо в той момент мільйони вірусів  розлітаються на 2 – 6 метрів;                              

·        до щоденного раціону обов’язково включати овочі та фрукти з великим вмістом вітамінів;                                                         

·        народна медицина  радить щоденно вживати ще цибулю та часник ;                 

·        щоб не заразитись або не заразити інших, коли ви захворіли, користуйтесь марлевою пов’язкою.                    

Запам’ятайте!

Якщо ви погано себе почуваєте, – не зволікайте, зверніться до лікаря!                 

 

 

 

 

 

ОБЕРЕЖНО  БУРУЛЬКИ


Нинішня зима мінлива – сильні морози чергуються з нетривалою відлигою. Такі температурні перепади – найсприятливіші умови для утворення крижаних бурульок.

Танучи, крижані бурульки можуть ламатися та падати. Особливу небезпеку бурульки становлять в місцях масового скупчення людей та на вузьких вуличках, де тротуари безпосередньо прилягають до будинків.

 

$1v проходячи повз будинки чи біля високих дерев, необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів;

$1vне ходити під дахом будівель, а також під балконами;

$1vне слід заходити за межі встановлених огорож;

$1vякщо ви самостійно збиваєте  навислі бурульки з вікон верхніх поверхів – бережіться випадання з вікон;

$1vбатькам та вчителям треба розповісти дітям про всю небезпеку падіння крижаної загрози;

$1vвласникам автотранспорту не слід припарковувати свої машини біля будинків.

Пам’ятайте, що ваша особиста безпека залежить

насамперед від вас самих!

 

 

 

 

 

 

   грип

 

 

              

 ЛІТНЄ  ОЗДОРОВЛЕННЯ В  ДНЗ

Організація літнього оздоровлення та відпочинку має велике значення для відновлення сил, поліпшення стану здоров'я дітей дошкільних закладів.  Влітку батьки прагнуть, аби їхні діти добре відпочили. Окрім поїздки на море чи до бабусі, малюків можна оздоровити у дошкільному закладі. В нашому садочку літньої пори діти частіше бувають на свіжому повітрі, на майданчиках, адже саме тут, відбуваються основні оздоровчі моменти.

           Ранок в ДНЗ№10 "Любавонька" розпочинається із ранкової гімнастики. У всіх групах влітку проводяться повітряні ванни, сонячні ванни і загартування водою. Повітряні ванни особливо ефективні якщо вони проводяться в русі. Щоб діти не втомилися, вправи великої рухливості чергуються із спокійними. Значний час протягом дня відводиться на гігієнічний догляд за дітьми і роботу, пов'язану з вихованням у них гігієнічних навичок. Ретельний догляд за дітьми - основна умова охорони їх від захворювань. Перш за все вихователі слідкують за чистотою рук. Дітей привчають мити руки після забруднення і після користування туалетом. Миття ніг в дошкільному закладі проводиться влітку перед обідом. Маленьким дітям миють ноги дорослі, а діти середньої і старшої груп привчаються робити це самостійно.

Сонячні ванни проводяться тільки під наглядом медичної сестри.

Аби малюки на втомлювалися, вихователі змінюють види діяльності: спочатку - гра, потім - хороводи. У спекотну пору діти, відпочивають в затінку дерев. Найбільш улюбленним місцем є пісочниця.

ПОРАДИ ВІД МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ

 

Щодо запобігання захворюваності на грип та інші ГРВЗ

 med

 

 

Пам’ятка для батьків щодо профілактики

 гострих респіраторних захворювань

 

Режим дня

 

            Дотримання правильного режиму дня допоможе підвищити стійкість організму вашої дитини до застуди та грипу. Обов’язковими є проведення ранкової гімнастики, гігієнічних процедур, занять з фізкультури тощо

 

Збалансоване харчування

 

            Важливим чинником в оздоровленні дітей є оптимально збалансоване харчування. Повноцінний раціон має містити достатню кількість усіх необхідних для організму поживних речовин у правильних пропорціях. Так, надмірне вживання білкових продуктів може стати причиною ексудативного діатезу, а нестача білка спричиняє погіршення стану імунітету (уповільнюється утворення захисних білків – глобулінів). Зловживання їжею з надмірною кількістю вуглеводів і жирів порушує обмін речовин, сприяє появі зайвої ваги, ослаблює імунітет.

 

Процедури загартування

 

            Загартування як один з основних засобів профілактики ГРЗ забезпечує стійкість організму до несприятливого впливу фізичних чинників навколишнього середовища – коливань температури , зміни атмосферного тиску тощо. Дозоване використання процедур загартування допомагає активувати захисні механізми організму. Найпоширенішими природними засобами загартування є свіже повітря й вода.

 

Загартування повітрям

 

            Загартування повітрям (найчастіше холодним) є дуже розповсюдженим у профілактиці ГРЗ завдяки стимуляції реакцій імунітету і процесів терморегуляції. У людей, стійких  до низьких температур, теплоутворення в організмі проходить інтенсивніше. Поліпшене кровопостачання шкіри зменшує ймовірність виникнення обморожень.

 

Дієвими засобами загартування повітрям є перебування дітей на свіжому повітрі (не менше 3,5 годин) та повітряні ванни. Прохолодне повітря подразнює нервові закінчення шкіри і слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, стимулюючи підвищення порогу їх чутливості та тренування механізмів терморегуляції. У холодну пору року прогулянки можна поєднувати з рухливими іграми та гімнастичними вправами на свіжому повітрі.

 

Загартування повітряними ваннами необхідно проводити у приміщенні, завчасно понизивши температуру повітря у ньому до 18-20 0С Перша повітряна ванна має тривати від 3до 5 хв. Час кожної наступної процедури необхідно збільшувати на 3-5 хв. повітряні ванни можна поєднувати з гігієнічною гімнастикою після сну, дихальними вправами, рухливими іграми, ходінням босоніж по підлозі або килимку, змоченому розчином морської солі протягом 10 хв.

 

            Організовуючи  процедури загартування, необхідно враховувати стан здоров’я, створювати позитивну психологічну атмосферу.

 

Загартування водою

 

            Потужним природним засобом загартування є вода. Загартування водою треба починати з розтирання тіла мокрою губкою, фланелевою рукавичкою або рушником. Початкова температура води для розтирання має бути 35-36 С  З кожною наступною процедурою  температуру води поступово знижують на 1С, поки вона не досягне 28-30С.  після проведення загартування необхідно насухо витерти шкіру дитини до легкого почервоніння. Процедура має тривати 1-2 хвилини.

 

            Коли дитина звикне до розтирань водою, почуватиметься комфортно, можна проводити обливання. Процедуру проводять щоденно чи через день упродовж 2-3 хвилин. Температуру води поступово понижують з 34-37 С до 22-23 С. Обливання поліпшує функціональний стан органів, тканин, стимулює апарат фізичної терморегуляції.

 

            У профілактиці ГРЗ ефективним є загартування стоп, адже між охолодженням стоп та рефлекторною судинною реакцією слизової оболонки верхніх шляхів існує залежність.

 

Вживання фіточаїв

 

            Ефективним методом профілактики захворювань органів дихання є вживання рослинних чаїв. Таку профілактику доцільно проводити раз на день протягом місяця, особливо в осінньо – зимовий період, коли збільшується загроза застудних захворювань

 

Вживати напої з лікарських рослин (фіточаї) рекомендовано за 20 хв. до приймання їжі. Фіточаї підвищують захисні функції організму , поліпшують роботу шлунково – кишкового тракту, зменшують запалення. У період епідемії ГРЗ рекомендовано використовувати  відвари трав відхаркувальної та протизапальної дії.

 

            Разом із трав’яними відварами можна вживати кисневі коктейлі, до складу яких можуть входити шипшина, малина, чорна смородина.

 

Дихальна гімнастика

 

            Підвищити імунітет дитячого організму також допоможе дихальна гімнастика. За допомогою спеціальних вправ діти навчаються правильно дихати через ніс,, розвиваючи верхнє , середнє, та нижнє дихання. 

 

 

ЯК УБЕРЕГТИ СЕБЕ ТА ДИТИНУ

ВІД ЗАХВОРЮВАННЯ НА САЛЬМОНЕЛЬОЗ

 

 

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених мікроорганізмами з роду сальмонела (названий на честь американського вченого Д.Сальмона). Воно зустрічається в усіх країнах світу як у вигляді групових епідемічних спалахів (коли одночасно хворіє велика кількість людей), так і у формі поодиноких випадків.

            Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки досить стійко зберігатися, а й розмножуватися в продуктах харчування. Найбільш інтенсивно сальмонели розмножуються при температурі 37 градусів. В м’ясних, молочних продуктах, холодці, бульйоні окремі сальмонели розмножуються в умовах кімнатної температури. В процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при 60 градусах через годину, при 70 градусах – через 5-10 хвилин, при 80 градусах – через 2-3 хвилини, при кип’ятінні – миттєво.

            Джерелом інфекції є різні тварини: рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни (щурі, миші), птиця особливо водоплавна (качки, гуси). Можливе також зараження від людини – носія сальмонел.

            Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса і м’ясних продуктів, при цьому велике значення мають способи кулінарної обробки м’яса. Небезпеку становлять м’ясні вироби з фаршу, ліверні ковбаси, холодець, паштет.

            Захворювання на сальмонельоз можуть бути пов’язані із споживанням інфікованого молока, м’яса птиці, яєць та виготовлених з них виробів. Джерелом зараження може бути риба та страви з неї. Відомі випадки захворювання після вживання риби гарячого коптіння, оселедців пряного посолу, смаженої риби, виробів з рибного фаршу. Найбільш часто харчові сальмонельози, як і інші кишкові інфекції спостерігаються в літні місяці.

            Інкубаційний період – час від потрапляння в організм людини збудників до появи ознак захворювання – від 2 годин до 3 діб (частіше 6-18 годин). Чим інтенсивніше накопичення сальмонел в продукті, тим коротший інкубаційний період. Захворювання звичайно починається гостро, з’являються головний біль, слабкість, втрата апетиту, біль в суглобах, деколи хворого морозить. Ці явища нерідко вважають простудою і тому намагаються лікуватися домашніми засобами. Зразу за цим приєднується біль у животі, нудота, блювання, понос. Хвороба триває 3-7 днів.

Для попередження сальмонельозів у нашій країні постійно здійснюється комплекс ветеринарно-санітарних, медико-санітарних та протиепідемічних заходів. Відповідно до законодавства, м’ясо, в якому при лабораторному дослідженні виявлені сальмонели, підлягає знешкодженню.

            лікар

 

      Як не допустити отруєння харчовими продуктами

 

   При приготуванні їжі необхідно звертати увагу на якість продуктів харчування.

·         У кожного продукту є свій строк зберігання. Особливо ретельно треба ставитись до використання в їжу продуктів, що швидко псуються: молочних, м’ясних, рибних.

·         Страви з м’яса та риби потрібно відразу використовувати в їжу.

·         В холодильнику м’ясо зберігають 5 діб, рибу і птицю – до 2 діб, яйця – до 3 тижнів, сметану – до 3 діб.

·         Щоб купити свіжі продукти, дивись на дату виготовлення, що вказана на упаковці.

·         Щоб визначити, чи свіжі яйця, необхідно помістити яйце в склянку з водою: якщо яйце лежить на дні – воно свіже; піднялось кінчиком вгору – йому 2-3 тижні і використовувати його можна лише в тісто; спливло вгору – викинь, воно – зіпсоване.

·         Можна отруїтись і хлібом. Запліснявілий хліб їсти недопустимо. Деякі види плісняви виробляють отруту.

·         Продукти, які можуть нести небезпеку в літній період: розрізаний кавун, вінегрет, гречана та манна каші, овочеві салати, розтале і знову заморожене морозиво.

·         Заморожені продукти зберігають більше вітамінів, ніж ті, що знаходяться в той самий час просто на повітрі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

Дитяча сторінка

childpage

Відгуки

vidguk

Написати   повідомлення

zavitok

Готуємось в садочок

in sad

Веб-посилання

departament
pedpresa
ostriv
min os 
koipopk 
osvita
foto
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #0feea2 #9c7f24 #ff807c