Дитячий садочок "Любавонька"

 

1-parents

     

1-spec

     

1-photo

     

1-food

zavitok

zavitok

 
Dec
6
2013
Харчування

 ПІДГОТОВКА ДО НОВОГО  

2017-2018 навчального року

 

НАКАЗ

№34-01-11/16-в

 

від 29.08.2017 року

Про організацію

харчування дітей у ДНЗ № 10

у 2017-2018 навчальному році.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про освіту» від 23.05.1991р. № 1060 – ХІІ (зі змінами), ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001р. № 2628-ІІІ (зі змінами) та з метою створення належних умов та визначення механізму організації раціонального харчування дітей ДНЗ у 2017-2018 навчальному році,

НАКАЗУЮ:

  1. 1. Всім працівникам закладу витримувати встановлених у ДНЗ режим харчування.
  1. 2. Призначити відповідальною особою за організацію харчування та виконання норм харчування та виконання норм харчування медичну сестру Степаненко Олександру Павлівну, а у разі її відсутності – комірника Вознюк Галину Володимирівну.                   (Впродовж року).
  1. 3. Відповідальними за здійснення вхідного контролю за якістю продуктів харчування призначити старшу медсестру Степаненко Олександру Павлівну, комірника Вознюк Галину Володимирівну та шеф-кухаря – Фрасинюк Надію Іванівну.                                               (Впродовж року).
  1. 4. За здійсненням контролю закладки продуктів до котла призначити старшу медсестру Степаненко Олександру Павлівну. (Впродовж року).
  1. 5. Завідуючому господарством Гріненко Миколі Миколайовичу:

5.1. Нести відповідальність за матеріально-технічне забезпечення харчоблоку обладнанням, технічним електрообладнанням, посудом різної величини і призначення, кухонним інвентарем, обладнанням для прибиранням приміщень мийними засобами та засобами для дезінфекції.                                                                                 (Постійно).

  1. 6. Старшій медсестрі Степаненко Олександрі Павлівні:

6.1.         На кожній наступний день складати меню-розклад відповідно до наявності продуктів харчування з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв.                                 (Щоденно.)

6.2.         Під час складання меню-розкладу дотримуватись розподілу їжі, за калорійністю протягом дня, орієнтованого обсягу готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп.       (Щоденно.)

6.3.         Знімати пробу страв за півгодини до видачі їжі на групи в об’ємі не більше однієї порції, відповідно до переліку страв, наведеному в меню-розкладі, за температури, за якої вживатиметься страва, результати зняття проб вносити до Журналу бракеражу готової продукції.                                                                                 (Постійно.)

6.4.         Контролювати дотримання технології приготування страв кухарями, бути під час відбирання проб кухарями.           (Щоденно.)

6.5.         Контролювати виконання норм харчування.                 (Щоденно.)

6.6.         Забезпечити розміщення адміністрацією закладу щоденного меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з віком видачі їжі з харчоблоку та в інформаційних куточках для батьків по всіх вікових групах та центральному вході в ДНЗ.                   (Щоденно.)

6.7.         Розмішувати щоденне меню на сайті дошкільного закладу.

Щоденно.)

6.8.         Контролювати безпечність та якість продуктів та продовольчої сировини, які надходять до закладу, реєструвати в Журналі бракеражу сирих продуктів відомість про якість продуктів, що швидко псуються.                                                       (Впродовж року.)

6.9.         Контролювати санітарний стан харчоблоку.                 (Постійно.)

6.10.     Контролювати своєчасне проходження медоглядів та санітарних мінімумів працівниками.                                                       (Постійно.)

6.11.     Контролювати дотримання правил особистої гігієни працівниками, перевіряти наявність гнійничкових захворювань і гострих респіраторних інфекцій у працівників харчоблоку про що зазначити в журналі здоров’я працівників харчоблоку.     (Постійно.)

6.12.     Посилити протиепідемічні заходи щодо запобігання спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь.

  1. 7. Комірнику Вознюк Галині Володимирівні:

7.1. Нести повну матеріальну відповідальність за прийом зберігання та видачу продуктів харчування та тари, а також відповідальність за якість та асортимент продуктів харчування та продовольчої сировини, які поступають до закладу, за додержання вимог санітарного законодавства щодо їх зберігання.                                             (Постійно.)

7.2. своєчасно подавати заявки на продукти харчування до відділу освіти.

7.3. Брати участь у складанні двотижневого перспективного меню.

(Постійно.)

  1. 8. Шеф-кухарю Фрасинюк Надії Іванівні:

8.1. Нести відповідальність за зберігання та використання денного запасу продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі, за дотримання технології приготування, за відбір та зберігання добової проби страв, за дотримання правил особистої гігієни персоналу харчоблоку, за санітарний стан приміщень харчоблоку.                                                                                   (Постійно.)

  1. 9. Кухарям Шепель Інні Володимирівні, Охріменко Наталії Григорівні, Костюченко Тамарі Іванівні:

9.1.         Зберігати до вечора відходи м’яса, риби, яєць, тощо.

9.2.         Відбирати проби з казана в об’ємі порції для дітей молодшої вікової групи в чистий посуд з кришкою до видачі їжі на групи в присутності медичної сестри. Проби щодня зберігати у холодильнику протягом доби.                                                   (Щодня.)

9.3.         Видавати готові страви тільки після зняття проби старшою медсестрою та з її дозволу, тільки в посуд з відповідним маркуванням та кришками.                                         (Впродовж року.)

9.4.         Не допускати на харчоблок по сторонніх осіб.

9.5.         За призначенням використовувати обладнання, посуд, інвентар харчоблоку.                                                                   (Впродовж року.)

9.6.         Якісно прибирати приміщення харчоблоку, мити посуд, відповідно до санітарних правил.                               (Впродовж року.)

10. Вихователям ДНЗ:

10.1. Дотримуватися режиму харчування дітей.                     (Постійно.)

10.2. Не саджати дітей за столи до закінчення сервірування. (Постійно.)

10.3. Приділяти увагу формуванню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі.                                                               (Впродовж року.)

10.4. Закріпити за кожною дитиною постійне місце за столом, розмір стола та стільця підбирати відповідно до зросту дитини.       (Постійно.)

10.5. Заборонити батькам приносити у ДНЗ для частування дітей кремові тістечка, морозиво, газовані напої, шоколадні цукерки, з метою попередження захворюваності гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями.                                                   (Впродовж року.)

11.Помічникам вихователів:

11.1. Сервірувати столи відповідно до меню перед кожним прийомом їжі.                                                                                                (Щоденно.)

11.2. Отримувати їжу на групи лише у промаркованих закритих кришками ємкостях відповідно до затвердженого графіка в чистому санітарному одязі, чистими руками.                              (Впродовж року.)

12.Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Завідуюча ДНЗ № 10 «Любавонька»:                                 Л.Томенко

 

 

 

 

2016-2017 навчальний рік 

Наказ №27

Від 15.08.2016 р.

«Про створення комісії з бракеражу

продуктів харчування у 2016-2017 н.році

З метою забезпечення повноцінного харчування, запобігання харчових отруєнь,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити комісію з бракеражу продуктів харчування  та продовольчої сировини у складі:

Голова комісії – Томенко Л.М., завідуюча ДНЗ;

Члени комісії -  Степаненко О.П., старша медсестра;

     Фрасинюк Н.І., шеф-кухар ДНЗ;

     Вознюк Г.В., комірник.

  Завідуюча ДНЗ №10    Л.Томенко

 

 

 

 

Наказ № 32

від 17.08.2016 року

«Про посилення контролю за

 виконанням заходів з профілактики

 харчових отруєнь і гострих кишкових

 захворювань у ДНЗ»

Відповідно до ст..Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та з метою недопущення порушень санітарного законодавства, запобігання шлунково – кишковим, інфекційним захворюванням та отруєнням у навчальному закладі,

НАКАЗУЮ:

1.      Старшій медсестрі Степаненко О.П.:

1.1    Посилити контроль за виконанням санітарно-гігієнічних правил, дотриманням особистої гігієни учасниками навчально – виховного процесу, здійсненням заходів щодо своєчасної та ефективної профілактики шлунково-кишкових, інфекційних захворювань та харчових отруєнь. (Постійно)

1.2    Не допускати випадків прийняття на роботу у навчальний заклад працівників, які не пройшли медичне обстеження. (Постійно)

1.3    Взяти під суворий контроль забезпечення належних умов для організації харчування у навчальному закладі (Щоденно)

1.4    Посилити контроль за постачанням продуктів харчування та  продовольчої сировини при наявності супроводжувальних документів про їх якість і безпеку для здоровя та дотриманням умов доставки спецавтотранспортом за встановленим графіком.  (Постійно)

1.5    Посилити контроль за забезпеченням товарного сусідства продуктів харчування, дотриманням вимог щодо обробки кухонного обладнання, режимом миття посуду та технологічного процесу приготування продуктів харчування. (Щодня)

1.6    Для проведення дезінфекційних заходів використовувати деззасоби, що внесені до державного реєстру України з урахуванням регламентів роботи.  (Постійно)

1.7    У разі виникнення надзвичайних ситуацій негайно повідомляти про всі випадки завідуючу ДНЗ.

2.      Вихователю-методисту Калініченко Н.П.:

2.1    Посилити контроль за організацією роботи з дітьми щодо закріплення культурно – гігієнічних навичок, знань про здоровий спосіб життя.(з 25.08.2016 р)

2.2    Проконтролювати розташування в батьківських куточках наявність інформації щодо профілактики та попередження харчових отруєнь і гострих кишкових захворювань. (До 1.09.2016)

3.      Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

                       

            Завідуюча ДНЗ№10       Л.Томенко

 

ПІДГОТОВКА  ДО  ЗИМОВОГО  ПЕРІОДУ

DSCN1533

DSCN1539

DSCN1530

 

заморожені фрукти для компотів

DSCN1541

 

 

 

                 Наказ  № 33

 

 

                       від 17.08.2016 року

 « Про організацію

харчування дітей у ДНЗ № 10

у 2016 – 2017 н. році».

 

Відповідно до статті 25 Закону України «Про освіту» від 23.05.91р. № 1060-ХІІ (із змінами), статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001р. № 2628-ІІІ (із змінами) та з метою створення належних умов та визначення механізму організації раціонального харчування дітей у ДНЗ у 2016-2017 н. році,

наказую:

       

1.     Всім працівникам закладу витримувати встановлений у ДНЗ режим харчування..

2.     Призначити відповідальною особою за організацію харчування та виконання норм харчування медичну сестру Степаненко О.П., у разі її відсутності – комірника Вознюк Г.В. (Впродовж року).

3.     Відповідальними за здійснення вхідного контролю за якістю продуктів харчування призначити старшу медсестру Степаненко О.П.., комірника Вознюк Г.В. та шеф-кухаря Фрасенюк Н.І. (Впродовж року).

4.     За здійснення контролю закладки продуктів до котла призначити старшу медсестру Степаненко О.П.

5.     Завідуючому господарством Гріненко М.М.

5.1. Нести  відповідальність за матеріально-технічне забезпечення харчоблоку обладнанням, технічним електрообладнанням, посудом різної величини і призначення, кухонним інвентарем, обладнанням для прибирання приміщень, мийними засобами та засобами для дезінфекції. (Постійно).

6.     Старшій медсестрі Степаненко О.П.:

6.1.    На кожний наступний день складати меню-розклад відповідно до наявності продуктів харчування з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв. (Щоденно).

6.2.    Під час складання меню-розкладу дотримуватись розподілу їжі  за калорійністю протягом дня, орієнтовного обсягу готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп. (Щоденно).

6.3.    Знімати пробу страв за півгодини до видачі їжі на групи в об’ємі не більше однієї порції, відповідно до переліку страв, наведеному в меню-розкладі, за температури, за якої вживатиметься страва, результати зняття проби вносити до Журналу бракеражу готової продукції. (Постійно).

6.4.    Контролювати дотримання технології приготування страв кухарями, бути присутньою під час відбирання про, кухарем. (Щоденно).

6.5.    Контролювати виконання норм харчування у ДНЗ. (Постійно).

6.6.    Забезпечити розміщення завіреного завідуючою ДНЗ щоденного меню із зазначенням виходу кожної страви з вікном видачі їжі з харчоблоку  та в інформаційних куточках для батьків. (Щоденно).

6.7.    Контролювати безпечність та якість продуктів та  продовольчої сировини, які надходять до закладу реєструвати в Журналі бракеражу сирих продуктів відомість про якість продуктів, що швидко псуються. (Впродовж року).

6.8.    Контролювати санітарний стан харчоблоку. (Постійно).

6.9.    Контролювати своєчасне проходження медоглядів та санітарних мінімумів працівниками. (Постійно).

6.10.    Контролювати дотримання правил особистої гігієни працівниками, перевіряти наявність гнійничкових захворювань і гострих респіраторних інфекцій у працівників харчоблоку про що зазначити в Журналі здоров’я працівників харчоблоку. (Постійно).

6.11.    Посилити протиепідемічні заходи щодо запобігання спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь.

7.     Комірнику  Вознюк Г.В:

7.1.    Нести повну матеріальну відповідальність за прийом, зберігання та видачу продуктів харчування та тари, а також відповідальність за якість та асортимент продуктів харчування та продовольчої сировини, які поступили до закладу, за за додержання вимог санітарного законодавства щодо їх зберігання. (Постійно).

7.2.    Своєчасно подавати заявки на продукти харчування до міського відділу освіти.

7.3.    Брати участь у складанні двотижневого перспективного меню. (Постійно).

8.     Шеф-кухарю Фрасенюк Н.І.:

8.1.    Нести відповідальність за зберігання та використання денного запасу продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі, за дотримання технології приготування, за вибір та зберігання добової проби страв, за дотримання правил особистої гігієни персоналу харчоблоку, за санітарний стан приміщень харчоблоку. (Постійно).

9.     Кухарям Шепель І.В., Охріменко Н.Г., Костюченко Т.І.:

9.1.    Зберігати до вечора відходи м'яса, риби, яєць, тощо.

9.2.    Відбирати проби з казана в об’ємі порції для дітей молодшої вікової групи в чистий посуд з кришкою до видачі їжі на групи в присутності медичної сестри. Проби щодня зберігати у холодильнику  протягом доби. (Щодня).

9.3.    Видавати готові страви тільки після зняття проби медсестрою та з її дозволу, тільки в посуду з відповідним маркуванням. (Впродовж року).

9.4.    Не допускати на харчоблок по сторонніх осіб.

9.5.    За призначенням використовувати обладнання, посуд та інвентар харчоблоку. (Впродовж року).

9.6.    Якісно прибирати приміщення харчоблоку, мити посуд, відповідно до санітарних правил. (Впродовж року).

10.        Вихователям:

10.1.    Дотримуватись режиму харчування дітьми. (Постійно).

10.2.    Не садити дітей за столи до закінчення сервірування. (Протягом року).

10.3.    Приділити увагу формуванню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі. (Впродовж року).

10.4.    Закріпити за кожною дитиною постійне місце за столом, розмір стола та стільця підбирати відповідно до зросту дитини. (Постійно).

10.5.    Заборонити батькам приносити у ДНЗ для частування дітей кремові тістечка, морозиво, газовані напої, шоколадні цукерки, з метою попередження захворюваності гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями. (Впродовж року).

11.        Помічникам вихователів:

11.1.    Сервірувати столи відповідно до меню перед кожним прийманням їжі. (Щодня).

11.2.    Отримувати їжу на групи лише у промаркованих закритих кришками відрах і каструлях відповідно до затвердженого графіка в чистому санітарному одязі, чистими руками. (Впродовж року).

12.       Контроль  за виконанням  даного  наказу  залишаю  за  собою.

Завідуюча  ДНЗ№10.                                              Томенко  Л.М.  

 

 

 

Підготовка до зими

В літній період 2015 року працівники харчоблоку займались консервуванням овочів та фруктів для малят на зиму. Закрили компот із абрикос та вишень, які ростуть на території  ДНЗ (абрикос- 200 трьохлітрових банок, вишень - 50 трьохлітрових банок.

DSCN7179                 DSCN7180

                               DSCN7185

 

 

Наказ №21

 

від 14.08.2015року

 

«Про організацію

харчування дітей

у 2015-2016 н. році у ДНЗ№10».

 

На виконання «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" та з метою забезпечення повноцінного раціонального харчування, запобігання харчових отруєнь та виконання санітарно-гігієнічних правил і норм,

Наказую:

  1. 1. Призначити відповідальною особою за організацію харчування та виконання норм харчування медичну сестру Степаненко О.П., у разі її відсутності – комірника Вознюк Г.В.    (Впродовж року).
  2. 2.  Відповідальними за здійснення вхідного контролю за якістю продуктів харчування призначити старшу медсестру Степаненко О.П., комірника Вознюк Г.В. та шеф-кухаря Котляр А.М.      (Впродовж року).
  3. 3.  Відповідальність за зняття проб готової продукції покласти на медичну сестру Степаненко О.П., за її відсутності – комірника Вознюк Г.В.   (Впродовж року).
  4. 4. За здійснення контролю закладки продуктів до котла призначити відповідальною старшу медсестру Степаненко О.П.
  5. 5.  Старшій медсестрі Степаненко О.П.:

5.1. На кожний наступний день складати меню-розклад відповідно до наявності продуктів харчування з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв.    (Щоденно).

5.2. Під час складання меню-розкладки дотримуватись розподілу їжі за калорійністю протягом дня, орієнтовного обсягу готових продуктів для дітей різних вікових груп.  (Щоденно).

5.3. Знімати пробу страв за пів години до видачі їжі на групи в об’ємі не більше однієї порції відповідно до переліку страв, наведеному в меню-розкладі, та температур, за якої вживатиметься страва, результати зняття проби вносити до Журналу бракеражу готової продукції.      (Постійно).

5.4.Контролювати дотримання технології приготування страв кухарями, бути присутньою під час відбирання проб кухарями. (Щодня).

5.5. Контролювати виконання норм харчування у ДНЗ. Аналізувати виконання затвердженого набору продуктів щомісячно кожні 10днів, протягом року з урахуванням норм заміни продуктів за енергоцінністю. За необхідності проводити коригування харчування із зазначенням в журналі обліку виконання норм харчування. (Щомісячно).

5.6. Забезпечити розміщення завіреного завідуючою ДНЗ щоденного меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку та в інформаційних куточках для батьків. (Щоденно).

5.7. Контролювати безпечність та якість продуктів та продовольчої сировини, які надходять до закладу, реєструвати в журналі бракеражу сирих продуктів відомість про якість продуктів, що швидко псуються.

(Впродовж року).

5.8. Бути присутньою під час контрольної зачистки свіжих овочів, результати обробки, відходи після холодної обробки або другої термічної обробки риби, м’яса зазначити у Зошиті обліку відходів.  (Щоденно).

5.9. Контролювати санітарний стан харчоблоку та груп дошкільного закладу.

(Впродовж року).

5.10. Контролювати своєчасне проходження медоглядів та санітарних мінімумів працівниками.         (Постійно).

5.11. Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом, перевіряти наявність гнійничкових захворювань і гострих респіраторних інфекцій у працівників харчоблоку, про що зазначити в журналі здоров’я працівників харчоблоку.    (Щоденно).

5.12. Посилити протиепідемічні заходи щодо запобігання спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь.

6. Комірнику Вознюк Г.В.:

6.1. Нести повну матеріальну відповідальність за прийом, зберігання та видачу продуктів харчування та тари, а також відповідальність за якість та асортимент продуктів харчування та продовольчої сировини, які поступили до закладу, за додержання вимог санітарного законодавства щодо їх зберігання.(Постійно).

6.2. Здійснювати облік продуктів харчування та продовольчої сировини у книзі складського обліку, суворо дотримуватись умов зберігання та термінів реалізації продуктів харчування.      (Впродовж року).

6.3. Своєчасно подавати заявки на продукти харчування до міського відділу освіти.

6.4. Брати участь у складанні щоденного меню-розкладу.    (Щоденно).

7. Шеф-кухарю Котляр А.М.:

7.1. нести відповідальність за зберігання та використання денного запасу продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі, за дотримання технології приготування, за відбір та зберігання добової проби страв, за дотримання правил особистої гігієни, за санітарний стан приміщень харчоблоку. (Постійно).

8. Кухарям Охріменко Н.Г., Фрасенюк Н.М., Костюченко Т.І.:

8.1. Зберігати до вечора відходи м’яса, риби, яєць тощо. (Впродовж року).

8.2. Відбирати проби з казана в об’ємі порції для дітей молодшої вікової групи в чистий посуд з кришкою, до видачі їжі на групи в присутності медичної сестри. Проби щодня зберігати на харчоблоці у холодильнику протягом доби.(Впродовж навчального року).

8.3. Видавати готові страви тільки після зняття проби медсестрою та з її дозволу, тільки в посуд з відповідним маркуванням.     (Впродовж року).

8.4. Не допускати на харчоблок по сторонніх осіб.

8.5. Лише за призначенням використовувати обладнання, посуд та інвентар харчоблоку. (Впродовж року).

8.6. Якісно прибирати приміщення харчоблоку, мити посуд, відповідно до вимог санітарних правил.Впродовж року).

9. Помічникам вихователів:

9.1. Отримувати їжу на групи лише у промаркованих закритих кришками відрах, каструлях відповідно до затвердженого графіка в чистому санітарному одязі, чистими руками.(Впродовж року).

9.2. Сервірувати столи відповідно до меню перед кожним прийманням їжі.

(Щодня).

10. Вихователям

10.1. Дотримуватись режиму харчування дітей.

10.2. Не садити дітей за столи до закінчення сервірування.

10.3. Приділяти увагу формуванню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі.(Впродовж року).

10.4. Закріпити за кожною дитиною постійне місце за столом, розмір стола та стільця підбирати відповідно до зросту дитини. (Впродовж року).

10.5. Заборонити батькам приносити у ДНЗ для частування дітей кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, газовані напої, шоколадні цукерки, з метою попередження захворюваності гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями. (Впродовж року).

11. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Завідуюча ДНЗ№10.Томенко Л.М.

 

 

 

Наказ  №22

 

від 20.08.2015року

«Про створення комісії з бракеражу

продуктів харчування

у 2015-2016 н. році».

 

З метою забезпечення повноцінного харчування, запобігання харчових отруєнь,

Наказую:

 1.      Затвердити комісію з бракеражу продуктів харчування та продовольчої сировини у складі:

голова комісії – Томенко Л.М.,завідуюча ДНЗ;

члени комісії – Степаненко О.П.,старша медсестра ДНЗ;

Котляр А.М., шеф-кухар ДНЗ;

Вознюк Г.В., комірник ДНЗ.

 

Завідуюча  ДНЗ№10. Томенко  Л.М. 

 

 

Наказ  №23

 

від 13.08.2015року

«Про посилення контролю

за виконанням заходів з профілактики

харчових отруєнь і гострих кишкових

отруєнь у ДНЗ».

Відповідно до ст..20 Закону України  «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, з метою недопущень санітарного законодавства, запобігання шлунково-кишковим, інфекційним захворюванням та масовим отруєнням у ДНЗ

наказую:

 

1. Старшій медсестрі Степаненко О.П.:

1.1. Посилити контроль за виконанням санітарно-гігієнічних правил, дотриманням особистої гігієни учасниками навчально-виховного процесу, здійсненням заходів щодо своєчасної та ефективної профілактики шлунково-кишкових, інфекційних захворювань та харчових отруєнь.(Постійно).

1.2. Не допускати випадків прийняття на роботу у ДНЗ працівників , які не пройшли медичне обстеження та санмінімум.&(Постійно).

1.3. Посилити контроль за виконанням «Інструкції з організації харчування в ДНЗ (забезпеченням товарного сусідства продуктів харчування, дотриманням вимог щодо обробки кухонного обладнання, режимом миття посуду та технологічного процесу приготування продуктів харчування).

1.4. Для проведення дезінфікування використовувати деззасоби, що внесені до державного реєстру України, з урахуванням регламентів роботи.

(Постійно).

1.5. У разі виникнення надзвичайних ситуацій негайно повідомляти про всі випадки завідувачку ДНЗ.

2. Комірнику Вознюк Г.В.:

2.1. Приймати продукти харчування і продовольчу сировину лише за наявності супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість-гатунок , категорію, дату виготовлення, термін реалізації та умови зберігання.

3. Кухарям Котляр А.М., Фрасенюк Н.І., Охріменко Н.Г.,Костюченко Т.І.:

3.1. Суворо дотримуватися технології температурного режиму приготування страв і не допускати скорочення часу термічної обробки продуктів.

(Постійно).

3.2. Дотримуватися  вимог санітарних правил і норм під час холодної та термічної обробки продуктів.(Постійно).

3.3. Видавати готові страви на групи лише після зняття проб відповідальною за це особою і її підпису в Журналі бракеражу готової продукції.

(Постійно).

3.4. Суворо дотримуватися правил особистої гігієни, забезпечувати належний санітарний стан приміщень харчоблоку.      (Постійно).

3.5. Контролювати роботу технологічного обладнання, своєчасно повідомляти завідуючу та завідуючого господарства про несправність обладнання.(Постійно).

4. Вихователю-методисту Калініченко Н.П.:

4.1. Посилити контроль за організацію роботи з дітьми щодо закріплення  культурно-гігієшічних  навичок, знань про здоровий спосіб життя.

5. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Завідуюча  ДНЗ№10. Томенко  Л.М. 

 

 

 

 

 

 

 

з 1302

Харчування дітей до 7 років

До трьох років харчування дитини вважається перехідним. Тобто дитина поступово призвичаюється до їжі дорослої людини. Чимало батьків намагаються якнайскоріше привчити дитину до загального столу і до тих страв, які їдять самі. Але це неправильно. Травна система дитини готова до перетравлювання дорослої їжі приблизно в сім років.
Олександра Тяжка, завідувачка кафедри педіатрії № 1 Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, професор.

Режиму харчування треба дотримуватися

До трьох років дитина має харчуватися не менше чотирьох разів на день. Якщо вона просить їсти частіше, не забороняйте їй між основними прийомами їжі з'їсти яблучко, печиво або випити соку. Їжа затримується в шлунку не більше 3,5-4 годин. Якщо за цей час дитина нічого не з'їла (печиво, цукерку, сік) і досі не хоче їсти, то батьків це має насторожити. Відсутність апетиту може свідчити про знижену секреторну діяльність шлунка, відхилення в діяльності підшлункової залози, печінки, або дитині не подобається їжа, яку їй зазвичай дають на обід чи вечерю.
Найкраще на сніданок давати молочну кашу: гречану, рисову або вівсяну. Не лінуйтеся приготувати свіжу кашу зранку. Якщо ваш малюк не дуже любить молочні продукти, давайте йому на сніданок овочеве пюре (картопля, морква, бурячок, цибуля, петрушка).
Не змушуйте дитину їсти зранку, якщо вона не хоче. Можна запропонувати їй випити молочко, не концентрований трав'яний чай (з ромашки, звіробою або зелений чай) чи просто переварену водичку. Це за умови, що дитина поснідає в дитячому садочку або вдома трохи пізніше. Інакше треба вмовити дитину з'їсти кашу.
На обід щодня дитина традиційно має їсти першу, другу і третю страви. Іноді вона просить добавку супу чи борщу і мама, заохочуючи до першої страви, насипає їй подвійну порцію. Таким чином, дитина наїлася супу і не може з'їсти другу калорійнішу страву. Тому до 3 років давайте малюку не більше 150-200 мл першої страви. М'ясо краще давати лише в обід з гарніром - картоплею, капустою чи кашею. Бажано, щоб дитина щодня їла м'ясо або рибу, можна чергувати ці продукти через день. Якщо харчова алергія, не давайте їй рибу до 3 років (до цього віку імунна система дитини майже повністю дозріває і захищатиме її від алергійних проявів).
Між обідом і вечерею - полудник. Запропонуйте дитині склянку молока, кефіру або соку з печивом чи булочкою.
Якщо на сніданок була каша, то на вечерю дайте овочеве пюре, і навпаки. Увечері до пюре чи каші можна додати варене яйце, потім можна з'їсти домашній сир з кефіром.

Їжа має бути смачною і гарною

Дитина після року може відмовитися від тієї їжі, яку їй давали у перший рік життя: перетертої, несоленої. Тому не треба змішувати м'ясо з картоплею та морквою в одну масу. Їжа має виглядати апетитно і бути гарно оформленою, трошки підсоленою.

Для дитячого харчування не можна користуватися водою з-під крана, годиться вода "Старий Миргород", "Софія київська", артезіанська тощо.

Також важливо навчити дитину жувати. Ретельно перетертою їжа має бути лише до року. Після року картоплю в супі можна просто пом'яти ложкою, а моркву, буряк та інші овочі для пюре натерти на тертушку. Жувати дитина може вже тоді, коли в неї є верхні та нижні зуби, нехай навіть не всі.
Коли всі разом сідають обідати чи вечеряти, не можна давати дитині її кашу, а дорослим - іншу їжу. Це негативно впливає на її психічний розвиток. Краще погодувати дитину до того, як уся сім'я сяде до столу. Тоді вона буде вже ситою і навіть якщо з'їсть щось смажене чи копчене із загального столу, то дуже мало і це їй не зашкодить.

Ні в якому разі не годуйте дитину, коли вона плаче або в неї поганий настрій. Під час годування треба говорити лише про приємні позитивні речі. Інакше їжа не принесе користі.

Чого не варто їсти дітям

До 6-7 років дітям не рекомендують вживати спеції, приправи, кетчупи тощо.
Не треба їсти смажену та копчену їжу, краще варену або печену. Звичайно, можна дати підсмажену котлету чи картоплю, але лише зрідка. До того ж лише ледь підсмажену, але не до темного кольору.


Не давайте дитині страви з грибів до 7-8 років.

Також у раціон дитини не треба вводити консервовані продукти, якщо вони призначені не для дитячого харчування. Консерви для дитячого харчування стерилізують та пастеризують без застосування консервантів, які шкідливі для дітей. Що пізніше дитина скуштує консервовану їжу, то краще. Консерви - їжа для екстремальних ситуацій: в дорозі, поході тощо.
Не варто давати дитині до 5 років газовані напої. Це може спричинити метеоризм, подразнення шлунково-кишкового тракту.
Цукерки, шоколад та інші солодощі давайте не раніше 3-4 років, але не часто.

Що треба їсти щодня

Молочні продукти. До 3 років діти дуже швидко ростуть, і їм потрібен кальцій, який у великій кількості міститься в молочних продуктах. Тож діти 1-3 років щодня мають вживати не менше 500 мл молока і 50-100 г домашнього сиру. Після 3 років темп росту дещо зменшується, тому сир можна їсти вже через день.

Молочнокислі продукти. Кефір, ряжанка, йогурт мають бути в щоденному раціоні дитини: не менш як 200 мл. Краще купувати йогурти слабкого забарвлення, бо барвник може спричинити алергію. Навіть якісні харчові барвники є алергенами.

Соки. Після року дитині треба давати 100-150 мл соків. Їх уже не треба розводити водою. Пити соки слід не перед їдою, а між прийомами їжі. Якщо немає можливості давати дитині натуральні соки, то можна пити консервовані, призначені для дитячого харчування.

Чай. Можна пити чай з лимоном. Він має бути слабким. Але маленьким дітям бажано не пити чорного чаю.

 

DSCN0136                      DSCN0137

 

DSCN0139                     DSCN0140

 

 

  

їжа

Наказ №11

від 18.01.2015р.

«Про призначення відповідальної

особи за організацію харчування

дітей у 2015році.»

      На виконання наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України  «Про порядок організації харчування дітей у навчальних закладах» від 01.06.2005р. № 242/329 та Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006р. № 298/227 та з метою покращення керівництва і контролю за якістю та ефективністю організації харчування дітей у ДНЗ,

наказую:

1.     Призначити відповідальною особою за організацію харчування дітей у ДНЗ № 10 у 2015році старшу медсестру Степаненко О.П.

2.     Регламентувати виконання покладених на відповідальну особу, а саме організацію харчування дітей обов’язків:

-    відпрацювання режиму і графіка харчування дітей;

-     ведення обліку дітей, які отримують безоплатне харчування;

-    контроль за зняття проби з готових страв безпосередньо з казана за 30 хвилин до видачі їжі кухарями;

-    участь у бракеражі готової продукції; (Постійно.)

-    надання консультативної допомоги педагогічному та технічному персоналу, який бере участь в організації харчування дітей, з питань санітарного, гігієнічного та естетичного виховання;      (Постійно.)

-    здійснення в координації з адміністрацією ДНЗ моніторингової діяльності за організацією раціонального харчування дітей:

1.1.     за виконанням норм харчування;

1.2.     за якістю продуктів, які надходять з бази;

1.3.     за технологією приготування їжі;

1.4.     за дотримання графіка видачі їжі з харчоблоку;

1.5.     за дотримання дітьми правил особистої гігієни та вихованням культурно – гігієнічних навичок під час вживання готових страв;

1.6.     за санітарно – гігієнічним станом харчоблоку;

1.7.     за дотриманням персоналом правил санітарії та особистої гігієни;

1.8.     за веденням документації; (Постійно.)

3. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

 

Завідуюча  ДНЗ№10  Л. Томенко 

 

img src=text-align: center;

 

   
 

Дитяча сторінка

childpage

Відгуки

vidguk

Написати   повідомлення

zavitok

Готуємось в садочок

in sad

Веб-посилання

departament
pedpresa
ostriv
min os 
koipopk 
osvita
foto
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #0feea2 #9c7f24 #ff807c